První video na mém blogu – Start traktůrku při -10°C

Opět jsem se dostal k řezání dřeva na mé domavyrobené cirkulárce a tak jsem k ní musel dojet se svým domadělaným traktůrkem. Shodou okolností jsem při minulém řezání taky startoval traktůrek při -10°C a tak jsem si to tentokráte natočil na telefon.

V traktoře mám od podzimka novou baterku. Koupil jsem 100Ah Akumu. Ta krásně točí motorem i při zavřeným dekompresoru. Abych jí moc neubližoval, tak jsem ji po minulém použití dal na nabíječku. Podle hustoměru sice ještě měla polovinu kapacity, ale dlouho nejela tak jsem ji dal napapat. Nabíjel jsem jí svou domadělanou nabíječkou cirka 3-mi ampérami několik dní. Nabíjecí proud se postupně snižuje podle nabití baterky.

V chladící soustavě mám směs vody s fridexem. Při poslední kontrole je koncentrace asi do -5°C. Při nočních -12°C to sice ztuhne, ale ne na kameň. Vytvoří se tam takové šupinky a směs nemá destruktivní účinky. Při zahřívací projížďce jsem musel hlídat teplotu a pomáhat čerpadlu pumpovat mačkáním gumových kolen na vedení mezi chladičem a motorem. Po protlačení teplé vody to bylo OK.

Žhavení mám pouze vložené v sacím potrubí. Není přímo v hlavě. Nafta se tedy vznítí až když teplota stlačeného vzduchu ve válcí dosáhne určité teploty. Startování velice pomáhá dekompresor, při jehož otevření se nejen lehce roztočí setrvačník ale taky se vyššími otáčkami natlakuje palivový systém a vstříknutou naftou ze vstřikovacích trysek se promaže a utěsní píst ve válci.

Po nastartování jsem ho chvíli nechal na místě blafat a otevřel jsem si bránu. Pak jsem vyjel na zkušební zahřívací projížďku. Cestou jsem udělal několik fotek.

DSC02044

DSC02045

DSC02047

Pak jsem zacouval zpátky na zahradu a přistavil vlečku k pile. Myslel jsem si, že už pořežu zbytek hrázku, ale měl jsem velký oči. Špalky jsem na vlečku pěkně rovnal aby se tam hodně vlezlo. Tentokrát bylo zhniláčů minimum, samý pěkný břízy. Když jsem naložil celou vlečku bylo to za traktůrkem poznat. Díky dotěžování zadní nápravy vlečkou, jsem neměl sebemenší problém. Vzduchové brzdy taky pracují tak jak mají.

DSC02050

DSC02051

DSC02053

DSC02054

DSC02058

DSC02068

Příspěvek byl publikován v rubrice 11. traktůrek a jeho autorem je technik. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „První video na mém blogu – Start traktůrku při -10°C

  1. TérpapírDobrý den.

    Omlouvám se, že tento dotaz není v té správné sekci, ale chtěl jsem se Vás zeptat, co je to térpapír, který jste používal při betonování podlah (myslím v suterénu).
    Děkuji.

  2. re:térpapírTérpapír je něco jako IPA. Ale je to jen papír napuštěný térem. Nejlevnější izolace proti vlhkosti, ale taky s nejhoršími vlastnostmi a nejkratší životností. Já ho použil ve sklepě na polystyrén jako oddělovací (separační) vrstvu pro beton. Měl jsem ho zadarmo, jinak bych použil igelit. Pod polystyrénem samozřejmě byla vrstva té nejdražší IPY jako izolace proti vlhkosti a proti radonu (dostává se ze země se vzduchem).

  3. Pane, to je stroj! Primo pekelnej!Mne ty Vase stranky velmi pripominaji, jak jsme s otcem jezdivali na drevo do lesa, orali zahradko-pole apod. – presne jako Vy. A taky jsme travili mnoho casu opravami a udrzbou tech vsech stroju, frez, trakturku, … Bohuzel ted je ta romantika pryc, stal se ze me docasene bytar (tj. bydlim v byte bez zahrady, daleko od materske rodiny), ale chybi mi to. Mnoho zdaru a uspesnych vyjezdu!

  4. IPADobrý den.

    Ještě dotaz ohledně IPY.
    Jakou jste použil tu IPU – zrovna se chystáme na hrubou stavbu se suterénem a váháme, co použít. Je tam střední radon a je to na kopečku.
    Nevím, přesně jaká by byla nejlepší. Tak prosím o radu.
    Díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *